Основні поломки каталізаторів

За умов правильної експлуатації автомобіля, каталізатор може слугувати вам довго і надійно, проте трапляються несправності каталізатора і сьогодні ми про них поговоримо. Які признаки поломки каталізатора? Що робити у випадку пошкодження каталітичного нейтралізатора? Чи варто його замінювати? Розберемося нижче.

Основні признаки несправності каталізатора

  1. Розхід пального відчутно збільшився.
  2. На панелі приладів світиться “Check engine’’.
  3. Авто важко, повільно розганяється або взагалі не заводиться.
  4. Натиск на педаль газу дає спротив.
  5. Обороти двигуна то ростуть, то падають.
  6. Запах сірки з вихлопу, чорний або білий дим.
  7. Стороннє брязкання в районі вихлопної труби.

Причини несправності каталізатора

Вигоряння каталітичного шару

Щоб зрозуміти цю причину важливо знати, як працює каталізатор і чим він цінний. Косточка каталізатора покрита цінними металами (платиною, паладієм і родієм). Ці метали нейтралізовують шкідливі речовини вихлопу, які виходять в довкілля. А саме, двоокис вуглецю, вода та азот перетворюються у монооксид вуглецю, вуглеводні та оксид азоту. Відповідно покриття каталітичного шару зменшує до мінімуму кількість шкідливих вихлопних газів в навколишнє середовище. Якщо цей шар вигорає, очищення не відбувається взагалі або ж частково, а довкілля забруднюється. 

Чому вигорає каталітичний шар?

  1. Природний процес зношення. З часом таке трапляється з кожним автомобілем.
  2. Низькоякісне пальне.
  3. Несправний двигун. 

Несправності сумішоутворення

Якщо у двигуні виходить з ладу система змащування, запалювання або циліндрово-поршнева група, то масло і паливо з циліндрів потрапляє в каталізатор та забиває його, а він своєю чергою перестає очищати вихлоп. Також негативно на справність цілого автомобіля може впливати поломка датчиків, які відповідальні за сумішоутворення. Виявити таку поломку самому важко, тому краще одразу звернутися на СТО й там вам все продіагностують і дадуть поради по усуненню несправності.

Неякісне паливо

Якість пального та робота каталізатора (та й всього автомобіля) ​​тісно повʼязані. Погане пальне може стати причиною несправності каталізатора. Часто в низькоякісний бензин додають свинець, який збільшує октанове число та забиває стільники каталізатора. Ефективність роботи знижується і в каталізатора, і у двигуна, а витрата пального зростає.  Якщо ви їздите на дизелі, не використовуйте “антигель” в зимовий час, адже це також пришвидшує смерть каталізатора.

Тому, робимо висновок: економити на пальному не варто. Обирайте офіційні перевірені заправки та заправляйте те пальне, яке рекомендує виробник авто.

Закупорка фільтра сажі

Фільтр сажі частково має ті ж самі функції, що й каталізатор. Коли дизельне паливо згорає утворюється сажа. Фільтр затримує частки сажі та цим дещо очищує вихлоп. Кількість комірок в сажовому фільтрі менша, ніж в каталізатора, але їм потрібна більша пропускна здатність, відповідно фільтри також забиваються. Причина може бути в поганому паливі, яке не до кінця згорає в робочій камері та утворює відкладення. Часом універсальне моторне мастило, яке застосовують і для дизеля, і для бензину створює щільний накип на фільтрі й він перестає виконувати свою функцію. 

Звісно, несправність каталізатора в авто може трапитися через необережне водіння, несправний двигун, часте потрапляння в ями чи калюжі, а також після перевищення рекомендованого пробігу вашого авто. 

Дізнатися про рекомендований пробіг для різних марок автомобілів можна в нашій статті

Що робити, якщо ви помітили признаки несправності каталізатора?

  1. Зберіть всі “симптоми” несправного каталізатора, згадайте часові рамки, коли ви їх вперше помітили.
  2. Зверніться в СТО для діагностики автомобіля. 
  3. За потребою замініть каталізатор на новий оригінальний або ж на альтернативного виробника. Про це більше у нашій статті.

Памʼятайте, що з будь-якою поломкою варто звертатися в сервісний центр одразу, адже вихід з ладу однієї деталі швидко може привести до поломки важливих частин авто. 

Що робити зі старим каталізатором?

Почнемо з того, що робити в жодному разі не можна:

  1. Викидати на смітник. 
  2. Залишати вдома в гаражі.

Обидва варіанти погані, адже отруюватимуть і вас, і довкілля. Уявіть, скільки шкідливих речовин назбирує каталізатор чи сажовий фільтр протягом років роботи. Залишаючи цей пристрій в гаражі, він виділяє всі ці речовини в повітря, а якщо ви викинете його на смітник, усе шкідливе йтиме в грунт та воду. Хіба приємно буде потім їсти продукти, засмічені небезпечними вихлопами? Навряд.

Єдиний правильний та навіть прибутковий спосіб – це здати каталізатор на переробку. Наша компанія якраз займається прийомом та перероблюванням старих каталізаторів, а вам виплачуємо грошову компенсацію. 

Телефонуйте або залишайте заявку на нашому сайті, щоб дізнатися орієнтовну вартість та отримати безплатну консультацію.

.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *