Каталізатор: навіщо він потрібен і як його утилізувати

Якщо ви потрапили на наш сайт, ймовірно, ви вже знаєте про існування такої важливої частини автомобіля як каталізатор. В цій статті ми розберемося навіщо каталізатор в машині та чи можливо їздити без нього.

Що таке каталізатори та де вони знаходяться? 

Каталізатор – це важлива складова вихлопної системи, яка очищає шкідливі канцерогенні викиди на виході та перетворює їх у безпечні: двоокис вуглецю, воду та азот. 

Навіщо потрібний каталізатор? Він важливий своїм складом цінних металів, які власне і виступають в ролі нейтралізаторів. В каталізаторі містяться: 

  • Родій;
  • Платина;
  • Паладій.

Принцип роботи каталітичного нейтралізатора допомагає берегти довкілля та відповідає важливим екологічним стандартам, а також оптимізує роботу вихлопної системи.

Де знаходиться каталізатор?  

В більшості випадків каталізатор знаходиться за випускним колектором в районі початку глушника, саме звідти виходять незгорілі гази. 

Як виглядає каталізатор?  

Каталізатор своїм зовнішнім виглядом нагадує металеву банку, у якій знаходиться спеціальний фільтр-наповнювач. У наповнювачі є багато стільників, що покриті дорогоцінними металами й саме вони допомагають очищувати вихлоп.

Основні елементи автомобільного каталізатора:

  1. Корпус з нержавіючої сталі.
  2. Спеціальні прокладки,  які потрібні для захисту та фіксації керамічного блоку.
  3. Основний блок,  який виготовляється з кераміки або металу
  4. Фіксуючий шар для цінних металів.
  5. Каталітичне напилення із цінних металів.

Навіщо видаляють каталізатор автомобіля?

Для видалення каталізатора з автомобіля може бути кілька причин:

  • Перша і найочевидніша: зламався каталізатор у машині. Передумовою цього може бути перегрівання або забиття стільників каталізатора.
  • Вийшов термін служби авто каталізатора, який є обмеженим і буде залежати від конкретного автомобіля.

Через скільки потрібно міняти каталізатор? У форда фокуса це число буде, наприклад, 130 000 км, а у шевроле ланоса – 50 000 км. Більш детально ми розглядали цю тему в статті за посиланням.

Якщо каталізатор не працює, його важливо видалити для коректної роботи цілого автомобіля. Старий каталізатор заміняють новим, або ж стронгером чи полум’ягасником, які доступніші за ціною. 

Що буде з машиною без каталізатора?

Несправний каталізатор може порушити роботу всього автомобіля, а особливо його двигуна. Такий каталізатор буде брати дуже багато пального та оливи, а також засмічувати навколишнє середовище. 

Також видалення каталізатора провокуватиме код помилки на панелі приборів, суттєве підвищення шуму автомобіля та ви не зможете на ньому поїхати в Європу.

Скільки коштують автомобільні каталізатори?

Ми неодноразово наголошували на тому, що відпрацьовані каталізатори потрібно здавати на переробку https://skup-katalizatorov.com.ua/pererobka-katalizatoriv/. Це принесе користь не лише довкіллю, а й додатковий дохід вам. Наша компанія приймає відпрацьовані каталізатори та виплачує взамін кошти. Фінальна вартість каталізатора буде залежати від терміну його використання, стану, наявності цінних металів та їх поточного курсу.

Перша чесна скупка каталізаторів пропонує наступні ціни:

Керамічні каталізатори20-3300$
Металічні каталізатори10-400$
Сажеві фільтри5-150$

Телефонуйте нам, щоб дізнатися деталі та отримати безплатну оцінку телефоном, а також заходьте на сайт https://skup-katalizatorov.com.ua/conditions/, щоб прочитати більше про вартість каталізатора.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *