Чи можна їздити машиною без каталізатора

Каталізатор в автомобілі – важлива складова всієї вихлопної системи, яка забезпечує правильне її функціонування та захист довкілля від шкідливих викидів.  Часто, навіть купуючи автомобіль, водій не знає що таке каталізатор і для чого він потрібен та чи можна їздити без каталізатора, тому може не усвідомлювати небезпеки його відсутності чи несправності. 

Чи можна їздити без каталізатора?

Звісно, є ті, хто скаже, що можна і назве вам безліч переваг. Ми на це можемо відповісти лише, що в принципі можна, але не дуже довго. Їзда без каталізатора має свої наслідки:

  1. Ви більше не зможете пройти ТО автомобіля і тим паче легально поїхати ним за кордон. Рівень вихлопних газів буде далеко за межами норми, а це заборонено.
  2. Без каталізатора гази проникатимуть в автомобіль і отруюватимуть і вас, і ваших пасажирів. Ціна здоров’я надто висока, щоб нехтувати ним.
  3. Якщо перші два пункти не аргумент, то подумайте чи готові ви зекономити на каталізаторі, але купити собі новий двигун? Без каталізатора двигун перейде в режим аварійної роботи, який обмежує та знижує його ефективність. А якщо до видалення каталізатор був пошкоджений, то є висока ймовірність, що його часточки потрапили у двигун і це дуже швидко виведе його з ладу.
  4. Розхід пального, як і шум в автомобілі можуть суттєво збільшитися.
  5. На панелі приборів у вас постійно горітиме помилка.

Як ви бачите, машина без каталізатора матиме обмежений термін роботи. Проте, з часом таки доводиться видаляти каталізатор. Розберемося для чого це роблять.

Навіщо видаляти каталізатор і як автомобіль про це сигналізує?

Кожен каталізатор має свій термін роботи залежно від марки авто (фіат, форд, ауді чи mazda можуть мати різний пробіг тривалості роботи), а також зовнішніх чинників. 

Як ви дізнаєтеся, що каталізатор вийшов з ладу?

  • Авто їсть надто багато пального та масла.
  • На панелі приладів горить значок “check engine”.
  • Обороти двигуна падають.
  • В районі дна авто чутно гуркіт.

Більше про признаки поламаного каталізатора ви можете прочитати в нашій статті.

Якщо не видалити забитий каталізатор, він може пошкодити двигун і доведеться проводити капітальний ремонт. На місце старого каталізатора найкраще ставити новий, а якщо немає можливості можна встановити стронгер або полум’ягасник.

То ж ми розібралися чи може машина їздити без каталізатора, а тепер розповімо чи законно це і чи можливо пройти ТО.  

Як пройти техогляд без каталізатора?

До осені 2022 року техогляд не є обов’язковим, але це зміниться і практично всі авто будуть змушені його проходити. З вирізаним каталізатором, нажаль, ТО не пройти, адже всі сучасні авто з 2000 року зобов’язані мати цей елемент наявний і справний. Відсутність каталізатора порушує норми вимог Євросоюзу. Штраф за непроходження ТО з осені 2022 року становитиме понад 1400 грн. Звісно, в деяких випадках це дешевше, ніж купити та замінити новий каталізатор, проте в перспективі ви можете зекономити на капітальному ремонті та штрафах. 

Як отримати кошти за старий каталізатор?

Ще одна важлива опція, щоб заощадити на новому каталізаторі – це здати відпрацьований на переробку нам. Ми оцінюємо вміст цінних металів та виплачуємо вам грошову винагороду, опісля переробляємо старий каталізатор. Таким чином на покупку нового нейтралізатора у вас вже буде частина коштів. Телефонуйте за деталями (097) 105-58-22.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *