Коли міняти каталізатор

Автомобільний каталізатор – це пристрій у вихлопній системі автомобіля, який знижує токсичний вихлоп у довкілля. Коли каталізатор не працює коректно вихлоп не фільтрується та виділяються шкідливі канцерогенні речовини (оксид азоту, вуглеводні та монооксид вуглецю). То ж як дізнатися, на скільки вистачає каталізатора та коли потрібно міняти каталізатор? 

У каталізатора термін служби може визначатися за пробігом або ж під впливом зовнішніх чинників. Розберемося нижче.

Який термін служби каталізатора?

Уявімо, що ви взяли нове авто з салону, тоді на питання “Який ресурс каталізатора?” може бути відповідь “згідно з пробігом” – орієнтовно від 100 до 150 000 км. Ця цифра мінятиметься залежно від марки вашого авто. Наприклад, термін служби каталізатора форд фокус 2 з бензиновим мотором може становити приблизно 130 000 км, BMW M-серії – 100 000 км, а от дизельного FIAT Doblo всі 200 000 км. Старі німецькі та японські авто, які заправлялися якісним пальним могли працювати на “рідному” каталізаторі довше зазначених термінів, але це швидше винятки з загальної картини.

Автомобілі на газовій установці матимуть ще менший термін служби, оскільки там буде значно вища температура згоряння паливної суміші в циліндрах. Важливий нюанс ще відіграє матеріал виготовлення каталізатора – металеві швидше за все працюватимуть довше, у порівнянні з керамічними, які є чутливішими до пошкоджень. 

Крім звичайного пробігу на каталізатор авто термін служби впливають зовнішні фактори:

  1. Якість пального. Не заправляйтеся на невідомих автозаправних станціях, заливайте завжди одне і те ж пальне на якому ваше авто добре їздить. Неякісний бензин погано згорає у двигуні, тому в результаті може забивати стільники каталізатора і швидше виводити його з ладу.
  2. Механічні пошкодження. Ями, удари, потрапляння води на розігрітий каталізатор, наїзд на бордюри тощо. Чим акуратніше ви їздите, – тим більший шанс довше користуватися оригінальним каталізатором.
  3. Погане обслуговування автомобіля. Не нехтуйте СТО та розв’язуйте проблеми на початковій стадії.
  4. Забиття каталізатора. Трапляються первинні проблеми у двигуні, які можуть забивати каталізатор невідпрацьованим маслом чи пальним.

Як зрозуміти, що потрібно міняти каталізатор?

Ваше авто швидше за все дасть вам сигнал коли треба міняти каталізатор. Зверніть увагу на наступні показники:

  • На панелі приладів горить “Check engine”.
  • В авто з’явився новий неприємний запах.
  • Розхід пального сильно зріс. 
  • Авто важко заводиться, складніше розганяється, або взагалі глохне.

Будь-який з цих пунктів потребує якнайшвидшого візиту на сервіс. Якщо ваш каталізатор тільки почав забиватися – існує шанс його поремонтувати, проте складніші поломки можуть призвести до видалення каталізатора. Тому відповідь на питання “через скільки міняти каталізатор?” може бути різною і не завжди точною.

Як продовжити термін служби каталізатора?

Щоб каталізатор служив вам довше, важливо дотримуватися кількох порад:

  • Заправляйте авто на сертифікованих заправках. Не заливайте в нього пальне сумнівної якості.
  • Намагайтеся їздити акуратно, пригальмовуйте перед “лежачими поліцейськими” та ямами. В ідеалі оминайте їх. 
  • Вчасно перевіряйте авто на поломки, ремонтуйте одразу коли побачите проблему.

Щоб дізнатися більше скільки служить каталізатор в різних марках авто, переходьте за посиланням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *